Jednooki cyklop - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Wylać na formę do pieczenia, pieć w temp. 160-180C około 30- 40 minut.
Podstawa - margarynę posiekać, dodać wszystkie składniki prócz kakao.
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Białe ciasto
rozwałkować na blachę i posmarować powidłami a z ciemnego formować
kulki o średnicy 2 cm, ( w środek kulki włożyć wisienek ) i układać
tak aby wystarczyło na całą blachę. Upiec
Masa - z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim mąkę. Resztę
zagotować z cukrem i dodać mąkę. Wystudzić. Rozmiksować z kostkę
margaryny i i stopniowo dodawać budyń, całość jeszcze chwilkę
miksować. Masą smarujemy upieczoną podstawę ciasta. ( wystudzoną )
Biszkopt ponczujemy i nakładamy na masę. Wierzch biszkoptu smarujemy
odrobiną pozostałej masy i oblewamy polewą. Wstawiamy do lodówki na
noc ale składniki sobą przeszły.
Komentarze