Piernik "Wyborny"

0 (0 ocen)

  • 50 min

Piernik jest tak dobry że co Święta gości na moim stole.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,35 dag miodu prawdziwy lub sztuczny
    1 szklanka cukru
    3 opakowania przyprawy do piernika
    0,20 dag margaryny palmy
    6 jajek
    0,25 dag maki tortowej
    0,25 dag maki krupczatki
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 łyżka sody

    1 mały słoik powideł śliwkowych

    Masa jajeczna:
    2 kostki masła
    2 jajka
    8 łyżek cukru kryształu
    1 kieliszek spirytusu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik "wyborny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód,cukier,palmę i przyprawy podgrzewamy i roztapiamy. Gdy wystygnie dodajemy jajka, obie przesiane mąki, śmietanę oraz sodę. Utrzeć, i wylewamy mniejszą połowę ciasta do formy i pieczemy ok.10 minut . Pieczemy 3 placki. Każdy placek pieczemy z osobna.
    Masło ucieramy na puszystą masę. Jajka ubijamy z cukrem na parze gdy ostygnie ucieramy z masłem.Dodajemy spirytus. Przekładamy piernik-powidło -masa- pernik. Wierzch i boki dekorujemy pozostałą masą i polewamy polewą robiąc ,,esy floresy,,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować