Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy wracają mroźne dni, mamy ochotę na rozgrzewające gorące dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso, łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut! Do tego dania polecam soczewicę z Lidla gotuje się ją tylko całe 7 minut.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    30 dag kabanosów wieprzowych
    2 marchewki
    1 cukinia
    1 /2 czerwonej papryki
    ½ żółtej papryki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 pomidor
    2 suszone pomidory z zalewy olejowej
    2 łyżki oliwy
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

    Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty.
  • Przygotowanie 2. Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.
  • Przygotowanie 3. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri piri lub ostrą papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować