Gulasz a'la Strogonow

  • wyświetlono: 12770 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja wersja tego dania. Jak kto woli gulasz - strogonow naprawdę dobre danie. Na obiad czy jako gorąca przekąska na imprezie na pewno się sprawdzi. Sama kombinowałam, próbowałam, aż w końcu się udało. Smak i kompozycja wszystkim, których częstowałam odpowiadała. Największy fan - wybredny mąż :)

netia21
  • 120min

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej (lub innego sprawdzonego mięsa)
30 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
2 szklanki wody
1/2 szklanki wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 ogórków konserwowych (lub kiszonych)
2 papryki (czerwona i np. żółta lub zielona)
1 łyżka musztardy (najlepiej rosyjskiej lub sarepskiej)
sól, pieprz, maga
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka przyprawy do gulaszu
mąka
sok z cytryny
olej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz a'la Strogonow

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, wycinamy z niego błony i tłuste kawałki. Następnie kroimy w cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki (a najlepiej na noc).
  • 2. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i również siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i pieczarki. Lekko podduszamy, aż odparuje woda.
  • 3. Gdy pieczarki nam się duszą w tym samym czasie mięso oprószyłam mąką i włożyłam do garnka, gdzie przesmażyłam je na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • 4. Następnie dodaję bulion i uzupełniam wodą. Duszę pod przykryciem około 20 min co jakiś czas mieszając.
  • 5. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy magą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • image-1i7f3lg6. Po umyciu kroimy w paski paprykę, a ogórki w talarki. Dodajemy do mięsa. Przesmażoną cebulę z pieczarkami również dodajemy. W tym momencie możemy jeszcze dodać szklankę wody, jeśli uważamy że gulasz jest zbyt gęsty.
  • image-16u1xhk7. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy - po łyżce papryki słodkiej i ostrej oraz przyprawę do gulaszu. W tak powstałym sosie dusimy mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż będzie miękkie. I tak później gotowe danie wędruje na talerz.
  • image-10jemfc8. Dla dekoracji, gdy gulasz mamy w miseczce lub na talerzu możemy posypać startym serem żółtym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gulaszstrogonow
 

Komentarze

Podobne przepisy

Strogonow

Dodane przez: Joanna Kryla

Strogonow

Pyszny gulasz z mnóstwem dodatków...

strogonow

Dodane przez: Aninka88

STROGONOW

wersja strogonowa po mojemu

Gulasz kiełbasiany a'la węgierski

Dodane przez: Bilcia

Gulasz kiełbasiany a'la węgierski

Mój pomysł na szybki obiad jednogarnkowy

Strogonow

Dodane przez: Paulina1507

Strogonow

Niezwykle smaczne i pożywne danie.

Strogonow

Dodane przez: kasiunia860

Strogonow

Ciepłe i syte danie, często u mnie...

image-00umwg5

Dodane przez: Jelonka

A'la gulasz z fasolką szparagową

Miękkie mięso a'la gulasz z fasolką...