REKLAMA

Gulasz a'la Strogonow

wyświetlono: 15632 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Moja wersja tego dania. Jak kto woli gulasz - strogonow naprawdę dobre danie. Na obiad czy jako gorąca przekąska na imprezie na pewno się sprawdzi. Sama kombinowałam, próbowałam, aż w końcu się udało. Smak i kompozycja wszystkim, których częstowałam odpowiadała. Największy fan - wybredny mąż :)

opublikowany: 25.02.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej (lub innego sprawdzonego mięsa)
    30 dag pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu warzywnego
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki wina
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 ogórków konserwowych (lub kiszonych)
    2 papryki (czerwona i np. żółta lub zielona)
    1 łyżka musztardy (najlepiej rosyjskiej lub sarepskiej)
    sól, pieprz, maga
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżka papryki ostrej
    1 łyżka przyprawy do gulaszu
    mąka
    sok z cytryny
    olej
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, wycinamy z niego błony i tłuste kawałki. Następnie kroimy w cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki (a najlepiej na noc).
  • 2. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i również siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i pieczarki. Lekko podduszamy, aż odparuje woda.
  • 3. Gdy pieczarki nam się duszą w tym samym czasie mięso oprószyłam mąką i włożyłam do garnka, gdzie przesmażyłam je na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • 4. Następnie dodaję bulion i uzupełniam wodą. Duszę pod przykryciem około 20 min co jakiś czas mieszając.
  • 5. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy magą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • image-1i7f3lg 6. Po umyciu kroimy w paski paprykę, a ogórki w talarki. Dodajemy do mięsa. Przesmażoną cebulę z pieczarkami również dodajemy. W tym momencie możemy jeszcze dodać szklankę wody, jeśli uważamy że gulasz jest zbyt gęsty.
  • image-16u1xhk 7. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy - po łyżce papryki słodkiej i ostrej oraz przyprawę do gulaszu. W tak powstałym sosie dusimy mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż będzie miękkie. I tak później gotowe danie wędruje na talerz.
  • image-10jemfc 8. Dla dekoracji, gdy gulasz mamy w miseczce lub na talerzu możemy posypać startym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Zupka a'la strogonow

Pożywna zupka z mięsem na wzór węgierskiego strogonowa. Najlepiej smakuje "na drugi dzień".

kategoria: Zupy strogonow gulasz opublikowany: 15.03.2014 | wyświetlono: 2428 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Zupa A'la Strogonow

Szybka , smaczna ,łatwa zupa z dużą ilością warzyw i mięsa :)

kategoria: Zupy opublikowany: 24.02.2013 | wyświetlono: 27707 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE