Ognisty kociołek

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Aromatyczne pełne pikantnych smaków rozgrzewające i sycące jednogarnkowe danie w sam raz na jesienne czy zimowe chłody. Po powrocie ze spaceru rozgrzeje nie jedną zmarzniętą duszę….:)

  • 60 min

Składniki:

  • 70 dag schabu wieprzowego
    2 cebule
    3 łyżki oliwy
    ½ papryki czerwonej
    ½ papryki zielonej
    4 ząbki czosnku
    1 marchewka
    2 ½ szklanki bulionu rosołowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    3 pomidory
    1 łyżeczka czerwonego octu winnego
    ½ łyżeczki wędzonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Jarzynka do smaku
    szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Ognisty kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cebulę, marchewkę i papryki drobno posiekać.
    Pomidory pokroić.
    W rondlu rozgrzać oliwę.
  • 2. Zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, oprószyć jarzynką do smaku, krótko przesmażyć na dużym ogniu mieszając, podlać bulionem dusić aż mięso będzie miękkie, w czasie duszenia dołożyć pokrojone papryki i marchewkę .
  • 3. Doprawić do smaku czerwonym octem winnym, papryką wędzoną oraz słodką, dodać
    łyżeczkę musztardy oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować 10 minut zestawić z ognia. Podawać gorące danie.

Porady

Przed podaniem można posypać startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 13.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=171

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować