Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowych

  • wyświetlono: 116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Dziś u nas poleca się zupka jarzynowa pyszna i zdrowa a to za sprawą kaszy pęczak jęczmiennej. Zupa sporo czasu się gotuje ze względu na żołądki ale to normalne jeżeli chce się aby były mięciutkie. Jak już dobrze wiecie jestem zupo maniakiem i mąż również bardziej jest za zupami no i w sumie nimi bardziej się człowiek najada. Pamiętam u mnie w domu rodzinnym też mama gotowała nam zupki bo zawsze krzyczeliśmy że chcemy polewkę tak właśnie mówiliśmy na zupki. Dziadziuś też nam zawsze gotował zupki, smak jego zup pamiętam do dziś.

142205009_3771695796233324_4117472703936438942_o
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

0,5 szklanki kaszy pęczak jęczmiennej,
520 g żołądków drobiowych,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
2 łyżki ulubionej przyprawy uniwersalnej,
250 g mieszanki europejskiej,
50 ml śmietany 30 %,
25 g świeżej natki pietruszki,
1 mały kawałek tłuszczu z gęsi.

Sposób przygotowania przepisu:

Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowych

  • zupa1. Dzień wcześniej kaszę pęczak dokładnie wypłukać i namoczyć ją w dwóch i pół szklanki wody. Tuż przed przygotowywaniem zupy z kaszy odlać wodę przelać kaszę na sitko aby ociekła woda. Gdy już mamy przygotowana kaszę wtedy do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte żołądki drobiowe oraz od razu wsypać odsączona z wody kaszę. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości żołądków.
  • zupa2. Gdy w wywarze żołądki i kasza są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu dodać mieszankę europejską ( uwielbiam ją ponieważ ma duże warzywa ), wsypać swoją ulubioną przyprawę uniwersalną i jeśli macie to dodać tłuszcz z gęsi jeżeli nie ma można dodać łyżkę oleju, dodać również ziela angielskie oraz liść laurowy jak również suszoną włoszczyznę dla ładniejszego zapachu zupy i całość na wolnym ogniu od zagotowania gotować do miękkości ziemniaków oraz dodanych mrożonych warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wlać śmietanę.
  • zupa3. Gdy już została wlana śmietana i szybkim ruchem zamieszamy całą zupę lekko ze śmietaną zagotować. Następnie wkroić umytą i pokrojoną świeżą natkę pietruszki również lekko zagotować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.
  • zupa4. Gorącą zupę można zajadać z kromka chleba można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i w sam raz na chłodne zimowe dni. Jeśli lubicie zupy to polecam zupy z kaszą pęczak są one syte a i kasza pęczak jest bardzo zdrowa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadsmaczniezupy

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z pęczakiem

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa jarzynowa z pęczakiem

Mega pyszna, mega jarzynowa, bez...

Krupnik

Dodane przez: kamila19851

Krupnik z kaszą pęczak

Jedna z moich ulubionych zup.

Zupa z żołądków drobiowych

Dodane przez: Paulina16621

Zupa z żołądków drobiowych

Jeden ze smaków dzieciństwa. Pyszna...

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą

Dodane przez: KatarzynaJ

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą

Z kromką świeżego chleba smakują...

Zupa z kaszą gryczaną

Dodane przez: anka205

Zupa jarzynowa z kaszą gryczaną

Smaczna zupa właściwie nie korzystałam...

pikantna zupa

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Pikantna zupa z żołądków drobiowych i pieczarek

Pyszna,pikantna zupa,która zadowoli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE