Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chyba smaczniejszego krupniku jeszcze nie jadłam jak ten który dziś przygotowałam. Nie miałam pomysłu na obiad ale gdy weszłam do sklepu i zobaczyłam żołądki to od razu pomysł szybko wpadł do głowy.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g żołądków drobiowych,
    1 marchew 50 g,
    3 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam swojską od mamy ),
    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
    4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
    1 pęczek świeżej natki pietruszki i kopru,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    2 małe liście laurowe,
    2 łyżki oleju,
    165 g śmietany 30 procentowej ( pół dużego kubka ),
    1 kostka magii 4g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać wymoczone dokładnie żołądki drobiowe oraz marchew pokrojoną w grubsze kółka. Zagotować zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie gdy wywar z żołądkami się gotuje na wolnym ogniu wsypać suszoną włoszczyznę, dodać przyprawę uniwersalną dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości żołądków.
  • zupa 2. Jak już żołądki w wywarze są dość miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać kaszę jęczmienną, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy. Gdy ziemniaki są już całkowicie miękkie dodać umytą i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki oraz koper i wlać olej aby były oczka zamieszać i chwilkę zagotować.
  • zupa 3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy dodać kostkę magii, zamieszać spróbować i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną, następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, zagotować lekko i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można zabielić serkiem topionym lub pozostawić czystą bez śmietany.
  • zupa 4. Zupa wyszła przepyszna jaka szkoda że nie można opisem oddać smaku i zapachu gotującej się zupy. U mnie w domu uwielbiają żołądki drobiowe dlatego postanowiłam ugotować zupę i oczywiście nie zawiodłam się rodzinka mega zadowolona a i przyjaciółka pochwaliła że pyszna zupka i nigdy w takiej wersji krupniku nie jadła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować