Zupa z groszku na żołądkach drobiowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
    700 g zielonego groszku w strąkach
    4 ziemniaki średniej wielkości
    2 marchewki
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    1 pełna łyżka mąki
    koperek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z groszku na żołądkach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z groszku na żołądkach drobiowych 1. Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli i gotujemy godzinę na wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki.
    Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Groszek wyjmujemy ze strączków.

    Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości.

    Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy.

    Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować