No może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg żołądków drobiowych
700 g zielonego groszku w strąkach
4 ziemniaki średniej wielkości
2 marchewki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
1 pełna łyżka mąki
koperek
sól, pieprz
Zupa z groszku na żołądkach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli i gotujemy godzinę na wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny.
Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Groszek wyjmujemy ze strączków.
Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości.
Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy.
Komentarze