Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), zagotowujemy, usuwamy szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski.
Wywar przecedzamy.
Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy.
Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu.
Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki.
Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek (u nas suszony, sorki, sklera…zapomnieliśmy kupić świeży), zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
Na powierzchnię zupy wbijamy jajka, gotujemy pod przykryciem przez kilka min. Pamiętajmy, że kwas szybko ścina białko, dodatkowo wysoka temperatura.
Komentarze