Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak polskie zupy. Od czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    3 ziemniaki
    500 g ogórków kiszonych
    100 ml słodkiej śmietany 18%
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży)
    kwas z ogórków
    4 jajka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych 1. Żołądki oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), zagotowujemy, usuwamy szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
    Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski.
    Wywar przecedzamy.
    Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy.
    Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu.
    Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki.
    Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek (u nas suszony, sorki, sklera…zapomnieliśmy kupić świeży), zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
    Na powierzchnię zupy wbijamy jajka, gotujemy pod przykryciem przez kilka min. Pamiętajmy, że kwas szybko ścina białko, dodatkowo wysoka temperatura.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować