Japonka

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja wersja japońskiego makowca.

Składniki:

  • 1,3 kg jabłek
    8 jajek
    40 dag maku
    1 szkl. cukru
    kostka margaryny
    10 łyżek kaszy manny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 galaretki brzoskwiniowe
    50 dag zmielonego twarogu
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Japonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka i cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy 2-krotnie zmielony sparzony
    mak, 1 kg startych i odciśniętych jabłek, proszek i kaszę. Mieszamy z ubitymi
    białkami. Pieczemy 70 minut w ok. 180 °C (blacha 20x36 cm).
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Studzimy. 3/4 mieszamy z twarogiem i pudrem, a 1/4 z resztą przetartych na mus jabłek. Na ciasto wykładamy galaretkę twarogową, a gdy nieco stężeje – jabłkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować