Ciasto Japonka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasto z kaszą manną.

  • 40 min

Składniki:

  • Spód:
    800 ml gotowego musu jabłkowego - 2 słoiczki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 łyżek kaszy manny
    300 g wiórek kokosowych
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    6 jaj

    Warstwa serowa:
    50 dag zmielonego twarogu
    5 łyżek cukru pudru
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Galaretka jabłkowa:
    1 galaretka brzoskwiniowa
    400 ml musu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto japonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód jabłkowo - kokosowy:

    Żółtka i cukier ucieramy z masłem. Dodajemy mus jabłkowy i miksujemy. Teraz wsypujemy wiórki kokosowe, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jabłkowo - kokosową.

    Ciasto wylewamy na blaszkę o tradycyjnych wymiarach i pieczemy w temp. 180 st.C przez około 70 min.

    Odstawiamy do ostygnięcia.


    Warstwa serowa:

    Twaróg połączyć z cukrem pudrem.
    Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z twarogiem. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, wykładamy na przestudzone ciasto.


    Galaretka jabłkowa:

    1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i łączymy z 400 ml musu jabłkowego. Kiedy mus nieco stężeje - wykładamy na masę serową.

    Ciasto chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Japonka

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Japonka

RedakcjaPP Moja wersja japońskiego makowca.

To może cię zainteresować