Ciasto japonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód jabłkowo - kokosowy:
Żółtka i cukier ucieramy z masłem. Dodajemy mus jabłkowy i miksujemy. Teraz wsypujemy wiórki kokosowe, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jabłkowo - kokosową.
Ciasto wylewamy na blaszkę o tradycyjnych wymiarach i pieczemy w temp. 180 st.C przez około 70 min.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Warstwa serowa:
Twaróg połączyć z cukrem pudrem.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z twarogiem. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, wykładamy na przestudzone ciasto.
Galaretka jabłkowa:
1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i łączymy z 400 ml musu jabłkowego. Kiedy mus nieco stężeje - wykładamy na masę serową.
Komentarze