Ciasto japonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makowiec japoński: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy makowej. Do masy makowej dodać również rodzynki, żurawinę, orzechy i migdały. Całość wymieszać. Jajka zmiksować wraz z cukrem. Następnie dodać mąkę, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Do ciasta dodawać porcjami masę makową i dokładnie zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić.
Pianka waniliowa: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i ostudzić. Dodać serki waniliowe i zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć wyłożyć na ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Galaretka: Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szk gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na warstwę waniliową. Całość ponownie schłodzić.
Komentarze