Ciasto japonka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest proste do przygotowania i pyszne. Podstawą tego ciasta jest makowiec japoński. Następnie jest warstwa waniliowa i galaretka.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makowiec japoński:
    masa makowa 800 g,
    jajka 5 szt,
    cukier 2/3 szk,
    jabłka 2 szt,
    kasza manna 5 łyżek,
    mąka 5 łyżek,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    posiekane orzechy laskowe 3 łyżki,
    posiekane migdały 3 łyżki,
    posiekane orzechy nerkowa 3 łyżki,
    rodzynki 3 łyżki,
    żurawina suszona 3 łyżki,
    Pianka waniliowa:
    galaretka przezroczysta 1 szt,
    serek homogenizowany waniliowy z pokruszoną laską wanilii 400 g,
    Galaretka:
    galaretka zielona 1 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Ciasto

Ciasto japonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makowiec japoński: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy makowej. Do masy makowej dodać również rodzynki, żurawinę, orzechy i migdały. Całość wymieszać. Jajka zmiksować wraz z cukrem. Następnie dodać mąkę, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Do ciasta dodawać porcjami masę makową i dokładnie zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić.
    Pianka waniliowa: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i ostudzić. Dodać serki waniliowe i zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć wyłożyć na ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
    Galaretka: Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szk gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na warstwę waniliową. Całość ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Japonka

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Japonka

RedakcjaPP Moja wersja japońskiego makowca.

To może cię zainteresować