Jajka zapiekane w bułce z szynką szwarcwaldzką i szpinakiem

4.33 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jajka zapiekane w bułce z szynką i szpinakiem to świetna propozycja na posiłek, który można przygotować na weekendowe śniadanie.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bułki wieloziarniste
    2 średnie jajka
    1/2 szklanki szpinaku
    2 łyżeczki masła
    2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
    świeżo zmielona sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki Zapiekanki Potrawy z jajek

Jajka zapiekane w bułce z szynką szwarcwaldzką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z bułek skroić wierzch i wydrążyć miąższ. Pozostały miąższ lekko docisnąć. Masło ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wysmarować bułki wewnątrz. Dodać szpinak, szynkę oraz wbić po jednym jajku. Bułki zapiekać wraz ze ściętym wierzchem przez ok. 15-20 minut (lub do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować