Chrusty - tak w moim domu mówimy na faworki. Posypane cukrem pudrem chrusty smażymy zawsze w karnawale i obowiązkowo na Tłusty Czwartek. Chrusty zawsze po smażeniu odkładam na papierowy ręcznik, żeby nie były zbyt tłuste.
2 godz.
Składniki:
Składniki na 3-4 talerze faworków - chrustów:
450 g mąki
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub rumu
3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
tłuszcz do smażenia
Chrusty - faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagnieść do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Gdyby w trakcie wyrabiania okazało się, że ciasto jest za gęste, dodać więcej śmietany, a jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką.
Tak przygotowane ciasto na chrusty przykryć folią i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto porządnie zbić wałkiem na cienki placek, następnie złożyć na pół i znów stłuc wałkiem. Czynność powtarzać przez ok. 10-15 minut. Im dłużej będziemy składać i bić ciasto, tym więcej wtłoczymy bąbelków powietrza w ciasto, a chrusty będą delikatniejsze. Wybite ciasto znów przykryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować (jak najcieniej, u mnie ok 2 mm), radełkiem lub nożem do pizzy wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Faworki smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.
Komentarze