Chrusty - faworki

4.49 (150 ocen)

  • 2 godz.

Chrusty - tak w moim domu mówimy na faworki. Posypane cukrem pudrem chrusty smażymy zawsze w karnawale i obowiązkowo na Tłusty Czwartek. Chrusty zawsze po smażeniu odkładam na papierowy ręcznik, żeby nie były zbyt tłuste.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3-4 talerze faworków - chrustów:
    450 g mąki
    5 żółtek
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu lub rumu
    3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrusty - faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Gdyby w trakcie wyrabiania okazało się, że ciasto jest za gęste, dodać więcej śmietany, a jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką.

    Tak przygotowane ciasto na chrusty przykryć folią i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.

    Po tym czasie ciasto porządnie zbić wałkiem na cienki placek, następnie złożyć na pół i znów stłuc wałkiem. Czynność powtarzać przez ok. 10-15 minut. Im dłużej będziemy składać i bić ciasto, tym więcej wtłoczymy bąbelków powietrza w ciasto, a chrusty będą delikatniejsze. Wybite ciasto znów przykryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.

    Schłodzone ciasto rozwałkować (jak najcieniej, u mnie ok 2 mm), radełkiem lub nożem do pizzy wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

    Faworki smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.

    Lekko przestudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować