Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą

4.5 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Z okazji swoich urodzin, przygotowałam zamiast tortu innego również jakże przepyszne ciasto :) Polecam gorąco wypróbować ten przepis :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -100 g kaszy jaglanej
    -100 g maku
    -1 banan
    -20 g wiórków kokosowych
    -2 jaja
    -3 łyżki rodzynek
    -30 g orzechów
    -1 pomarańcza
    polewa:
    -30 g czekolady gorzkiej
    -20 g oleju/masła
    +wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy i studzimy.
    2. Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
    3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
    4. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok.
    5. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, skórkę oraz sok z pomarańczy, rodzynki i wszystko dokładnie miksujemy.
    6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy 80 min 180 stopni.
    7. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy na ostygnięte ciasto i posypujemy kokosem.

Porady

ciasto robione w formie średnicy 20 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować