Z okazji swoich urodzin, przygotowałam zamiast tortu innego również jakże przepyszne ciasto :) Polecam gorąco wypróbować ten przepis :)
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
-100 g kaszy jaglanej
-100 g maku
-1 banan
-20 g wiórków kokosowych
-2 jaja
-3 łyżki rodzynek
-30 g orzechów
-1 pomarańcza
polewa:
-30 g czekolady gorzkiej
-20 g oleju/masła
+wiórki kokosowe do posypania
Jaglany makowiec z pomarańczą polany czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy i studzimy.
2. Mak zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
4. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Z miąższu wyciskamy cały sok.
5. Do melaksera wrzucamy kaszę oraz mak i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy banana, jajka i miksujemy. Potem wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, skórkę oraz sok z pomarańczy, rodzynki i wszystko dokładnie miksujemy.
6. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem i pieczemy 80 min 180 stopni.
7. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy na ostygnięte ciasto i posypujemy kokosem.
Komentarze