Jaglany makowiec z bakaliami

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszny wilgotny makowiec bez grama mąki. Ze zdrową kaszą jaglaną, daktylami i orzechami.

Składniki:

  • 180 g kaszy jaglanej
    50 g wiórków kokosowych
    60 g masła
    125 g daktyli
    3 jajka
    150 g mielonego maku
    2 łyżki ksylitolu
    60 g rodzynek
    60 g orzechów nerkowca
    100 g mlecznej czekolady
    30 g śmietanki 30%
    suszona żurawina do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Jaglany makowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do rondelka wsypać kaszę jaglaną, przepłukać. Następnie wlać wrzątek, po minucie odlać. Wsypać wiórki kokosowe, zalać świeżą wodą (ok 2 szklanek). Gotować 15-18 minut na małym ogniu. Do gorącej wrzucić masło, żeby się rozpuściło.

    Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić.
    Dodać do nich kilka łyżek ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej, zmiksować blenderem na krem.

    Ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski, dodać daktylowy krem, wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę.

    Dodać mielony mak i ponownie zmiksować. Dosłodzić do smaku (można użyć miodu lub cukru).

    Wrzucić rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić.

    Polewa: czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać śmietankę, postawić miskę nad parą i mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej polewy. Polać ciasto i udekorować żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować