Kruszonka:
- 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć albo zastąpić np. owsianą),
- 2 łyżki mąki migdałowej (tarte migdały np. firmy Back Mit),
- 2 łyżki tartych orzechów laskowych (np. firmy Back Mit),
- 1 łyżeczka brązowego cukru/ksylitolu (do smaku).
Dodatkowo opcjonalnie:
- lody waniliowe,
- bita śmietana.
Jabłka pod orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w mniejszą kostkę. Do garnuszka wrzucamy jabłka, dodajemy 1 łyżkę masła, cynamon i goździki, chwilę dusimy aby aromaty przeszły i jabłka lekko zmiękły. Następnie przekładamy do kokilek do pieczenia.
Kruszonka:
Rozdrobnione orzechy, cukier (można pominąć, gdyż lody i bita śmietana są słodkie) mąkę oraz masło ugniatamy w rękach, aż do zmiękczenia masła i utworzenia jednolitej kuli ze wszystkich składników. Wkładamy do zamrażalnika na 15 min. Następnie ciasto kruszymy na podgotowanych jabłkach.
Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. pieczemy w 180°C, do zarumienienia. Następnie wyjmujemy, chwilę studzimy. Jemy jeszcze ciepłe, kruszonka będzie wówczas chrupiąca. Możemy podać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Pyszności!
Komentarze