Jabłka pod orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki deser, piękny zapach cynamonu i pieczonych jabłek pod orzechową kruszonką

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 jabłka antonówka/szara reneta,
    - 1/4 kostki masła (lub mniej) +1 łyżka (zimnego),
    - 1-2 łyżeczki cynamonu,
    - 3 goździki.

    Kruszonka:
    - 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć albo zastąpić np. owsianą),
    - 2 łyżki mąki migdałowej (tarte migdały np. firmy Back Mit),
    - 2 łyżki tartych orzechów laskowych (np. firmy Back Mit),
    - 1 łyżeczka brązowego cukru/ksylitolu (do smaku).

    Dodatkowo opcjonalnie:
    - lody waniliowe,
    - bita śmietana.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jabłka pod orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w mniejszą kostkę. Do garnuszka wrzucamy jabłka, dodajemy 1 łyżkę masła, cynamon i goździki, chwilę dusimy aby aromaty przeszły i jabłka lekko zmiękły. Następnie przekładamy do kokilek do pieczenia.

    Kruszonka:
    Rozdrobnione orzechy, cukier (można pominąć, gdyż lody i bita śmietana są słodkie) mąkę oraz masło ugniatamy w rękach, aż do zmiękczenia masła i utworzenia jednolitej kuli ze wszystkich składników. Wkładamy do zamrażalnika na 15 min. Następnie ciasto kruszymy na podgotowanych jabłkach.

    Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. pieczemy w 180°C, do zarumienienia. Następnie wyjmujemy, chwilę studzimy. Jemy jeszcze ciepłe, kruszonka będzie wówczas chrupiąca. Możemy podać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Pyszności!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować