Jabłka pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jeden z moich ulubionych deserów, pyszny na gorąco ale i na zimno z sosem waniliowym czy z lodami, każda konfiguracja jest pyszna warto znaleźć swoją ulubioną wersję :)

  • 45 min

Składniki:

  • 8-10 szt. jabłek (najlepiej dwóch gatunków )
    1-2 łyżki brązowego cukru
    Sok z ¼ cytryny
    2 łyżki masła + 1 łyżka
    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    ½-2/3 szklanki cukru
    ½ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość tubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, sok z cytryny i cukier i smażymy jabłka około 15-20 minut.

    Jabłka mają się zarumienić ale nie powinny się zbytnio rozpadać. Jabłka odstawiamy. W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło i cukier.

    Delikatnie rozcieramy wszystkie składniki między palcami aż do uzyskania kruszonki. 4 mini foremki lub 1 naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy jabłka, a na nich rozsypujemy powstałą kruszonkę.

    Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i serwujemy gorące z sosem waniliowym, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować