Jeden z moich ulubionych deserów, pyszny na gorąco ale i na zimno z sosem waniliowym czy z lodami, każda konfiguracja jest pyszna warto znaleźć swoją ulubioną wersję :)
45 min
Składniki:
8-10 szt. jabłek (najlepiej dwóch gatunków )
1-2 łyżki brązowego cukru
Sok z ¼ cytryny
2 łyżki masła + 1 łyżka
Kruszonka:
1 szklanka mąki
½-2/3 szklanki cukru
½ kostki masła
Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość tubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, sok z cytryny i cukier i smażymy jabłka około 15-20 minut.
Jabłka mają się zarumienić ale nie powinny się zbytnio rozpadać. Jabłka odstawiamy. W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło i cukier.
Delikatnie rozcieramy wszystkie składniki między palcami aż do uzyskania kruszonki. 4 mini foremki lub 1 naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy jabłka, a na nich rozsypujemy powstałą kruszonkę.
Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i serwujemy gorące z sosem waniliowym, smacznego ; )
Komentarze