Jabłka pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jabłka pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów włoskich to prosty i szybki deser w przypominający w smaku szarlotkę. Smakuje najlepiej podawany na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jabłka możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szt. dużych jabłek
    2 szklanki płatków owsianych
    3 łyżki oleju kokosowego lub masła
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    Garść orzechów włoskich
    3 łyżki mleka
    Cynamon
    Łyżka siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Desery

Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni dodając łyżkę oleju kokosowego i posypujemy obficie cynamonem.
    2. Przygotowujemy kruszonkę z płatków owsianych, 2 łyżek oleju kokosowego lub masła, miodu, soku z cytryny, mleka, siemienia lnianego. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy odrobinę jeszcze cynamonu. Możemy te wszystkie składniki zmiksować lecz nie jest to konieczne.
    3. Podsmażone jabłka przekładamy do naczynie żaroodpornego, nakładamy na wierzch kruszonkę z płatków owsianych i dodajemy jeszcze na wierzch orzechy włoskie.
    4. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około 30 min.
    5. Możemy podać z lodami, bitą śmietaną, sokiem z malin lub ulubionymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować