Jabłka pod kruszonką

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty deser dla każdego a podany z gałką ulubionych lodów to dopiero gratka. Przepis podpatrzony w necie z małymi zmianami.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych jabłek
    1/4 szklanki wody
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki siekanych orzechów
    1 łyżka rodzynek

    Kruszonka:
    15 dag mąki pszennej
    15 dag masła
    15 dag cukru kryształu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczone jabłka

Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę następnie przełożyć do garnka skropić sokiem z cytryny i podlać wodą. Garnek postawić na wolnym ogniu i dusić aby jabłka były półmiękkie i się nie rozpadały. Zestawić z ognia i wystudzić.
  • 2. Kruszonka:
    Składniki kruszonki wymieszać ręką tak aby powstał " piasek". Naczynie z kruszonką wstawić do lodówki na około 30 minut a najlepiej do zamrażalnika ponieważ kruszonką powinna.byc mocno schłodzona.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka po czym posypać siekanymi orzechami i rodzynkami, na wierzch rozłożyć kruszonkę. Pieczenie ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać jako sam deser lub jako.dodatwk do lodów.

Porady

Jeśli mamy kwaśne jabłka możemy dodać cukier według uznania w trakcie duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować