Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić w kostkę następnie przełożyć do garnka skropić sokiem z cytryny i podlać wodą. Garnek postawić na wolnym ogniu i dusić aby jabłka były półmiękkie i się nie rozpadały. Zestawić z ognia i wystudzić.
2.Kruszonka:
Składniki kruszonki wymieszać ręką tak aby powstał " piasek". Naczynie z kruszonką wstawić do lodówki na około 30 minut a najlepiej do zamrażalnika ponieważ kruszonką powinna.byc mocno schłodzona.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka po czym posypać siekanymi orzechami i rodzynkami, na wierzch rozłożyć kruszonkę. Pieczenie ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać jako sam deser lub jako.dodatwk do lodów.
Porady
Jeśli mamy kwaśne jabłka możemy dodać cukier według uznania w trakcie duszenia.
Komentarze