Jabłka zapiekane pod kruszonką

4.48 (180 ocen)

  • 60 min

Pyszna propozycja na deser lub podwieczorek.Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką.Mnie najbardziej smakuje na gorąco,ale można też podać na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruszonka:
    niepełna szklanka mąki pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    około 1 kg twardych jabłek
    1 łyżka cukru pudru
    cynamon
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka w formie. 1. Formę do zapiekania smarujemy masłem.Jabłka myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne,obieramy i kroimy w ćwiartki lub grube plastry.Następnie układamy w formie.Cukier puder mieszamy z cynamonem i oprószamy jabłka.
  • Z kruszonką. 2. Składniki na kruszonkę dajemy go miski i rozcieramy ,tak żeby powstały grudki.Przygotowaną kruszoną posypujemy jabłka.
  • Upieczone. 3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,aż jabłka będą miękkie,a kruszonka się upiecze.

Porady

Cynamon dodajemy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować