REKLAMA

Jabłecznik babci Helenki

wyświetlono: 1120 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Pyszny jabłecznik z przepisu babci. Cudowne, kruche ciasto pachnące w całym domu. Prosty przepis z dawnych lat, bez udziwnień i zbytecznych dodatków.

opublikowany: 14.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    250 g margaryny

    3 jajka
    szczypta soli

    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 szklanka cukru
    masa jabłkowa:

    2 kg jabłek np. szara reneta

    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki bułki tartej


    dodatkowo:
    mąka do podsypania

    bułka tarta do podsypania
Ocena:

(średnia 5 z 167 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i szybko posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać jajka, szczyptę soli, kwaśną śmietanę, cukier i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wsypać cynamon i bułkę tartą.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut.
  • 4. Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Wyłożyć jabłka i łopatką wyrównać powierznię. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim jabłka. Delikatnie nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 60 minut.

Porady

Kruche ciasto najłatwiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Jabłecznik Dodane przez: Sapio


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Peypey Peypey

Pasztet domowy Babci Helenki

Smaczny pasztet domowej roboty, który łatwo się przechowuje w dłuższym okresie czasu.

kategoria: kanapki Pasztet opublikowany: 05.11.2012 | wyświetlono: 7862 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: eluchap eluchap

Jabłecznik Babci

Jabłecznik Babci

kategoria: Ciasta opublikowany: 17.05.2011 | wyświetlono: 2243 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Jabłecznik babci Teresy

Kocham ten jabłecznik. Babcia wykonuje go od lat. Teraz i ja korzystam z tego przepisu.

kategoria: szarlotka jabłecznik Desery opublikowany: 08.08.2013 | wyświetlono: 3667 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE