Jabłecznik babci Helenki

5 (167 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny jabłecznik z przepisu babci. Cudowne, kruche ciasto pachnące w całym domu. Prosty przepis z dawnych lat, bez udziwnień i zbytecznych dodatków.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    250 g margaryny

    3 jajka
    szczypta soli

    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 szklanka cukru
    masa jabłkowa:

    2 kg jabłek np. szara reneta

    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki bułki tartej


    dodatkowo:
    mąka do podsypania

    bułka tarta do podsypania
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Jabłecznik babci helenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i szybko posiekać nożem do otrzymania kruszonki. Dodać jajka, szczyptę soli, kwaśną śmietanę, cukier i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wsypać cynamon i bułkę tartą.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę 24 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut.
  • 4. Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Wyłożyć jabłka i łopatką wyrównać powierznię. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim jabłka. Delikatnie nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 60 minut.

Porady

Kruche ciasto najłatwiej jest rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować