Sernik Babci Helenki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik ten znam od dzieciństwa. Babcia na każde święta czy inne wydarzenie rodzinne piekła i zachwycała gości tym serniczkiem. Podzieliła się ze mną tym przepisem i teraz ja piekę i dziele się tym serniczkiem..

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180g Mąki
    120g Margaryny
    80g cukru pudru
    2 żółtka
    Masa serowa:
    1 kg sera ( twaróg z wiaderka)
    2 budynie bez cukru waniliowe
    150g Margaryny
    180g cukru
    6 jajek
    Beza:
    3 białka
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik babci helenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Babci Helenki 1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na brytfankę o wymiarach 24x36 i włożyć na ok. 0.5h do lodówki.
    Masa serowa: wszystko razem wymieszać w kolejności: utrzeć margarynę z cukrem i żółtka następnie dodać ser i budyń, na koniec dodać pianę ubitą z białek. Gotową masę serowa wylać na ciasto. Piec ok 50 min w temp. 175st.
    Następnie na górę ciasta przygotowuję bezę. Białka zmiksować na sztywną pianę dodać cukier puder a następnie wylewam na ciasto pieczone i zmieniam temperaturę na 150 st i piekę jeszcze ok 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować