Sernik ten znam od dzieciństwa. Babcia na każde święta czy inne wydarzenie rodzinne piekła i zachwycała gości tym serniczkiem. Podzieliła się ze mną tym przepisem i teraz ja piekę i dziele się tym serniczkiem..
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
180g Mąki
120g Margaryny
80g cukru pudru
2 żółtka
Masa serowa:
1 kg sera ( twaróg z wiaderka)
2 budynie bez cukru waniliowe
150g Margaryny
180g cukru
6 jajek
Beza:
3 białka
3 łyżki cukru pudru
Sernik babci helenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na brytfankę o wymiarach 24x36 i włożyć na ok. 0.5h do lodówki.
Masa serowa: wszystko razem wymieszać w kolejności: utrzeć margarynę z cukrem i żółtka następnie dodać ser i budyń, na koniec dodać pianę ubitą z białek. Gotową masę serowa wylać na ciasto. Piec ok 50 min w temp. 175st.
Następnie na górę ciasta przygotowuję bezę. Białka zmiksować na sztywną pianę dodać cukier puder a następnie wylewam na ciasto pieczone i zmieniam temperaturę na 150 st i piekę jeszcze ok 15-20 min.
Komentarze