Kocham ten jabłecznik. Babcia wykonuje go od lat. Teraz i ja korzystam z tego przepisu.
1 godz. 30 min
Składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
20 dag cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki gęstej zimnej śmietany
3/4 kostki schłodzonej margaryny (najlepiej pół na pół z masłem)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłecznik babci teresy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka, siekamy dalej. Dodajemy 3 łyżki śmietany i zagniatamy aż ciasto będzie gładkie. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
2.Jabłka obrać i pokroić na plastry. Najlepiej wybrać jabłka które się będą dobrze rozpiekać.
3.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Ciasto posypać cieniutko bułką tartą (która ma za zadanie ,,wpić" sok z jabłek) następnie rozłożyć część jabłek posypać cynamonem i cukrem (cynamonu i cukru wg uznania) czynność powtórzyć. Jabłka przykryć drugą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 60 minut. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Moja blacha ma wymiary 23x38 cm
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Komentarze