Jabłecznik babci Teresy

4.97 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kocham ten jabłecznik. Babcia wykonuje go od lat. Teraz i ja korzystam z tego przepisu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    20 dag cukru pudru
    3 żółtka
    3 łyżki gęstej zimnej śmietany
    3/4 kostki schłodzonej margaryny (najlepiej pół na pół z masłem)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    dodatkowo:
    1,5 kg jabłek (można dodać więcej)
    łyżka bułki tartej
    cynamon
    cukier kryształ
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.97 (155 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik babci teresy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka, siekamy dalej. Dodajemy 3 łyżki śmietany i zagniatamy aż ciasto będzie gładkie. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić na plastry. Najlepiej wybrać jabłka które się będą dobrze rozpiekać.
  • 3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Ciasto posypać cieniutko bułką tartą (która ma za zadanie ,,wpić" sok z jabłek) następnie rozłożyć część jabłek posypać cynamonem i cukrem (cynamonu i cukru wg uznania) czynność powtórzyć. Jabłka przykryć drugą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 60 minut. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Moja blacha ma wymiary 23x38 cm Ciasto ponakłuwać widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować