Indyjska pizza tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, ciasto ugnieść i uformować kulę. Gdyby było zbyt rzadkie dosypać mąki Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5-2godz.
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na cienki placek na blaszce posmarowanej oliwą.
3.Kurczaka pokroić w kostkę, posolić.
4.Czosnek posiekać drobno, imbir zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z przyprawami, olejem i śmietaną.
5.Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2-3h. Po tym czasie, mięso w marynacie podsmażyć na patelni.
6.Ciasto na pizzę rozwałkować na blaszce posmarowanej tłuszczem. Na całym placku wyłożyć kurczaka, dodać jeszcze krążki czerwonej cebuli
7. Piec przez 15-20min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczoną pizzę posypać świeżo posiekaną kolendrą i krążkami papryczki chilli.
Komentarze