Bánh mì - wietnamska kanapka.

5 (179 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bánh mì to wietnamska kanapka. Kontrastujące smaki - ostrość chilli i świeżość ogórka. Po prosty fantastyczna.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka(pojedyncza): 300 gramów
    - papryczka chilli świeża posiekana mała: 2 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - bagietka: 3 sztuki
    - pieprz czarny ziarnisty i sól: 2 łyżeczki
    - cebula: 1 sztuka
    - ogórek świeży kawałek około 8cm: 2 sztuki
    MARYNATA DO MIęSA:
    - słodka papryka: 2 łyżeczki
    - ostra papryka: 2 łyżeczki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sos sojowy: 2 łyżeczki
    - sos rybny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Bagietka Przystawki Kanapki Sandwiche

Bánh mì - wietnamska kanapka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i ogórki obrać, pokroić w julienne. Przełożyć do miseczki. Zalać octem, dołożyć liście laurowe, pieprz i zalać gorącą wodą. Odstawić na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzin. Mięso doprawić przyprawami (ilości wg. uznania), odstawić do lodówki na ok. 2 godz. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • 2. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, upiec, lub zgrillować. Bagietki przekroić i podpiec w piekarniku.
    Ciepłe pieczywo posmarować majonezem i układać warstwowo: mięso, marchewki, ogórki, cebulę, chilli.
  • 3. Dodatkowo całość można polać słodkim sosem chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować