Gulasz wołowy z dynią w dyniowej misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowania do gulaszu należy zacząć dzień wcześniej. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i ścięgien następnie pokroić w kostkę. Dodać przyprawy, czosnek (ilość wg. uznania) i odrobinę oleju. Wymieszać dokładnie i zostawić na całą noc w lodówce.
2.Odkroić czubek dyni, tak aby stworzyć z niej michę z przykrywką. Jeśli nie chcemy przygotowywać gulaszu w dyni można po prostu obrać i pokroić ją w całości. Po odkrojeniu czubka wyciągnąć pestki i miąższ. Pokroić go w kostkę odstawić do miseczki.
3.Cebulę posiekać w piórka, paprykę pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć mięso z każdej strony. Dodać kolejno paprykę, a następnie cebulę. Gdy papryka zmięknie, a cebula zeszkli się odrobinę, dodać soczewicę i całość zalać ok 300ml wody. Dusić aż woda odparuje, a soczewica będzie miękka. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną dynię, ziemniaki i marchew. Poddusić całość jeszcze ok. 10-15min, a następnie przełożyć wszystko do wydrążonej dyni. Gotowy gulasz można już podawać, już zapiec jeszcze przez ok. 20min w piekarniku nagrzanym do 180C.
Komentarze