W środku miękkie, z zewnątrz chrupiące i do tego soczyste udka z kurczaka, to mój zdecydowany ulubieniec :)
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- udka z kurczaka(ćwiartki) (duże): 8 sztuk
- imbir świeży kawałek 1 cm (kawałek imbiru powinien mieć około 7 cm długości): 7 sztuk
- sos sojowy: 70 mililitrów
- olej: 6 łyżek
- miód: 3 łyżeczki
- słodka papryka (czubata): 1 łyżeczka
Imbirowo-miodowo-sojowe udka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, olej, miód oraz słodką paprykę, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki w niedużym naczyniu na 12 godzin. W tym czasie kilka razy mięso mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało.
2.Po tym czasie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 170 stopni. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody- ale nie za dużo, aby skórka po upieczeniu była chrupiąca
Komentarze