Imbirowo-miodowo-sojowe udka z kurczaka

4.5 (173 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W środku miękkie, z zewnątrz chrupiące i do tego soczyste udka z kurczaka, to mój zdecydowany ulubieniec :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka(ćwiartki) (duże): 8 sztuk
    - imbir świeży kawałek 1 cm (kawałek imbiru powinien mieć około 7 cm długości): 7 sztuk
    - sos sojowy: 70 mililitrów
    - olej: 6 łyżek
    - miód: 3 łyżeczki
    - słodka papryka (czubata): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Imbirowo-miodowo-sojowe udka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, olej, miód oraz słodką paprykę, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki w niedużym naczyniu na 12 godzin. W tym czasie kilka razy mięso mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało.
  • 2. Po tym czasie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 170 stopni. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody- ale nie za dużo, aby skórka po upieczeniu była chrupiąca
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować