Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem

4.8 (225 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Tak przygotowane udka są przepyszne! Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste. Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki. Całość jest tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
    Marynata:
    1 łyżka oleju
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka tymianku
    1-1,5 łyżeczki soli (lub według gustu)
Wystaw ocenę:

4.8 (225 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
    (Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
    Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
    Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową.
    Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach.
    W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować