Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym.

4.38 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Tak upieczone udka smakują wyjątkowo dobrze. Wyraźny smak musztardy i miodu – jak dla mnie to jedna z tych niezastąpionych kompozycji smaków, którą trudno pobić.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    1/4 szklanki płynnego miodu
    1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
    2 łyżki ostrej musztardy
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    sól/pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.38 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć i osuszyć.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.
  • 3. Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.
  • 4. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem tak, by dokładnie były nim pokryte. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30-40 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.
  • 5. Po upływie 30-40 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i dopiekać jeszcze 15-20 minut do zarumienienia się skórki.
  • 6. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód Musztarda Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować