Tak upieczone udka smakują wyjątkowo dobrze. Wyraźny smak musztardy i miodu – jak dla mnie to jedna z tych niezastąpionych kompozycji smaków, którą trudno pobić.
60 min
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól/pieprz do smaku
Pieczone udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i osuszyć.
2.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.
3.Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.
4.Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem tak, by dokładnie były nim pokryte. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30-40 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.
5.Po upływie 30-40 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i dopiekać jeszcze 15-20 minut do zarumienienia się skórki.
Komentarze