Idealne ciasto na pierogi

  • wyświetlono: 1000 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Witam kochani serdecznie ja dziś z innej beczki, może nie świątecznie ale w sumie na święta też mogą być bo ciasto wyszło mi tak idealne że aż rozpływa się w ustach. Polecam do każdego farszu u mnie farsz z płucek wiem jest nie wielu zwolenników podrobów my zaś uwielbiamy wszystkie podroby. Ok dość rozpisywania się podam wam przepis na pierogi.

IMG_20200323_163404_352
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 szklanki mąki tortowej + 2 garści do wyrobienia,
szczypta soli,
1,5 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody,
1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania przepisu:

Idealne ciasto na pierogi

  • pierogi1. Do miski dodać mąkę, szczyptę soli oraz wodę i szybko wymieszać łyżką.
  • pierogi2. Następnie wyrabiać ręką dodając mąkę do czasu aż przestanie się kleić. Gdy jest już wyrobione i jest gładkie i miękkie, dodać olej.
  • pierogi3. I nadal wyrabiać do wchłonięcia się oleju w ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia ciasta.
  • pierogi4. Jak już ciasto odpoczęło trwa to około 15 minut, przekroić je na dwa. Następnie na stole lub stolnicy wysypać mąkę, położyć jedną część ciasta i rozwałkować ( z obydwoma kawałkami postąpić tak samo ).
  • pierogi5. Gdy ciasto jest rozwałkowane szklanką wycinać kółeczka. Nałożyć wcześniej przygotowany farsz ( u mnie jak pisałam jest z płuc wieprzowych ).
  • pierogi6. Zaklejać dowolnie pierogi i układać na stole lub stolnicy. W garnku wstawić wodę i ją posolić wkładać przygotowane pierogi ( ciasto wyszło tak dobre że pierogi nawet się nie zatopiły ).
  • pierogi7. Pogotować na wolnym ogniu przekręcając je około 2 - 4 minuty. Z resztki ciasta i farszu zrobiłam pieroga giganta, można również takiego dużego posmarować roztrzepanym jajkiem i go upiec w piekarniku.
  • pierogi8. Podałam ze skwarkami od słoniny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiciasto na pierogiobiad

Komentarze

Podobne przepisy

przekąska śledziowa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Przekąska śledziowa na krakersie

Fantastyczna przekąska dla wielbicieli...

szasz

Dodane przez: Habibi Chi

Szaszłyki z ciasta francuskiego

Bardzo efektowny i smaczny sposób...

boczek na kanapki

Dodane przez: tatalia

Pieczony boczek na kanapki

Idealnie pasuje na kanapki na drugie...

Hot dogi w cieście francuskim

Dodane przez: monika016

Hot dogi w cieście francuskim

Szybka i smaczna wersja hot dogów...

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Dodane przez: 2milutka

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Bób to letnie warzywo, podobnie...

Imprezowa tortilla

Dodane przez: kada

Tortilla na imprezę

Przekąska jest super szybka do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE