HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Hummus jest pochodzącą z Libanu potrawą, popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, ale znaną też w kuchniach kaukaskich.Występuje w wielu wariantach i zajada się go najczęściej z chlebem pita albo chrupiącymi warzywami.Idealny jako przekąska na imprezę!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ciecierzyca ( sucha ) – 1 szkl
    * pasta tahini jasna – 1 szkl
    * bardzo zimna woda – 1/3 szkl
    * czosnek – 3 ząbki
    * sok z cytryny – 3 łyżki
    * sezam – 3 łyżki
    * soda oczyszczona – 2 łyżeczki
    * oliwa z oliwek
    * sól
    * pieprz
    * świeży rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty Hummus

Hummus z rozmarynem i prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Dzięń przed przygotowaniem hummusu zalewamy go zimną wodą z łyżeczką wody ( wody ma być 2 x tyle co ciecierzycy ).

    Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy resztę sody i gotujemy przez ok. 40-45 minut.



    Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, wkładamy do blendera , dodajemy pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek – wszystko miksujemy na gładko.

    Do gęstej masy powoli wlewamy bardzo zimną wodę nie przerywając miksowania – ucieramy przez ok. 3 minuty.

    Tak przygotowany przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną dobrej jakości oliwy, posypujemy podprażonym sezamem oraz świeżym rozmarynem i pieprzem.

Porady

Uwaga! Ciecierzyca musi być dobrze ugotowana! Ziarenka musi z łatwością rozgniatać się w palcach i być w środku kremowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Sezam Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować