Nie jest to typowy hummus, ale polecam tę pastę jego wielbicielom, bo jest to moja ulubiona wersja pasty z ciecierzycy. Podpatrzona i odtworzona już dziesiątki razy:).
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
500g gotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika)
100g sezamu
100ml oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sezam prażymy na suchej patelni do momentu aż zmieni kolor na brązowy.
2.W misce umieszczamy odsączoną z wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy uprażony sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Komentarze