Zdrowa i pożywna wersja serka wiejskiego ziarnistego z jajkami gotowanymi na twardo, duszoną marchewką z cebulką oraz prażonymi ziarnami sezamu. Idealna propozycja na śniadanie lub kolację na bogato.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 g serka wiejskiego (np. lekki 3% tłuszczu)
4 jajka ugotowane na twardo
200 g obranej marchewki (1 duża sztuka)
100 g obranej czerwonej cebuli (1 większa sztuka)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 kopiasta łyżka prażonych ziaren białego sezamu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Serek wiejski z jajkami, warzywami i prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę posiekać. Rozdrobnione warzywa smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przez 5 – 7 min, mieszając, a następnie wystudzić.
Serek wymieszać z obranymi i pokrojonymi w kostkę jajkami, marchewką z cebulą, sezamem i natką pietruszki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze