Hummus paprykowo - pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i ostrą papryką. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do naczosów lub do posmarowania krakersowych przekąsek.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciecierzyca - 1 puszka
    Pasta tahini - 2 łyżki
    Sok z cytryny - 1 łyżka
    Czosnek - 1 ząbek
    Suszone pomidory - 3 plastry
    Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
    Sambal oelek - 1 łyżeczka
    Przyprawy:
    kumin i kolendra mielona - po 1/2 łyżeczki
    papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
    Papryka chilli w płatkach do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hummus paprykowo - pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hummus paprykowo - pomidorowy 1. Ciecierzycę z puszki odcedzamy, dodajemy do niej 4 -5 łyżek zalewy z puszki. Dodajemy obrany ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Jeśli miksowanie ciężko idzie, należy dodać jeszcze trochę zalewy.

    Dodajemy pokrojone tahini, suszone pomidory, sambal oelek, olej, sok z cytryny, przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy - pomidory nie muszą być zmielone na gładko. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Przed podaniem posypujemy płatkami chilli.

Porady

Hummus najlepszy jest następnego dnia, gdy przyprawy dobrze się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować