Halibut na warzywnym curry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś będę was zachęcał do przygotowania sobie wyjątkowo smacznego i wyjątkowo zdrowego dania. Bo po pierwsze jego składową jest ryba, których to ryb jednak jako społeczeństwo jadamy zbyt mało. Po drugie jest to nie byle jaka ryba, tylko halibut, którego określa się jako rybę dla wymagających, jedną z najsmaczniejszych jakie można dostać na rynku. A kolejny atut to, że będzie tam mnóstwo warzyw, czyli samo zdrowie, oraz odrobina "egzotyki", bo wszystko ubarwia curry, mleko kokosowe itd... A czy warto zadać sobie ten trud? No cóż, ten kto skorzysta z tego przepisu, ten się o tym przekona! Ja zachęcam. Jak to zrobić dowiecie się ze szczegółowego przepisu. Wszystkim, którzy spróbują życzę smacznego.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g fasolki szparagowej

    ½ cebuli

    ½ czerwonej cebuli

    3 ziemniaki

    2 marchewki

    1 zielona papryka

    1 por (biała część)

    1 papryczka pepperoni

    1 głąb brokułu

    100 g dyni piżmowej

    100 g żółtej pasty curry

    250 ml mleka kokosowego

    100 ml bulionu warzywnego

    5 łyżek oleju sezamowego





    Ryba:



    500 g halibuta

    4 łyżki sosu sojowego

    4 łyżki sosu ostrygowego

    1 łyżka miodu

    10 łyżek mąki kukurydzianej

    2 jajka

    7 łyżek bułki tartej

    2 łyżki białego sezamu

    2 łyżki czarnego sezamu

    Olej sezamowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Halibut na warzywnym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Halibut na warzywnym curry 1. Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki.

    Cebule kroimy w piórka. Podobnie por.

    Brokuł dynię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Marchew kroimy w słupki.

    Paprykę zieloną w paski.

    Pepperoni siekamy.

    Warzywa smażymy na oleju z dodatkiem curry, podlewamy odrobiną bulionu i mleka kokosowego.

    Dusimy na dużym ogniu do miękkości warzyw.



    Sos sojowy, ostrygowy i miód łączymy, wkładamy kawałki halibuta. Zostawiamy na godzinę.



    Bułkę tartą mieszamy z sezamem białym i czarnym.



    Kawałki ryby obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce z sezamem. Smażymy na rumiano na oleju sezamowym.



    Rybę podajemy na warzywach z dodatkiem curry. Opcjonalnie z ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować