Halibut smażony

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Rozkochałam się w smaku tej ryby, chociaż różne goszczą często w moim domy to tak smacznej nigdy nie jadłam, jest bardzo soczysta i delikatna, po prostu rozpływa się w ustach, bardzo polecam :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 mrożony halibut ok. 1,5 kg
    panierka z własnej bułki tartej i mąki 1;1
    2 roztrzepane jajka
    masło klarowane lub dobry olej
    sól, pieprz cytrynowy, sok wyciśnięty z połówki małej cytryny (nie za dużo)
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Halibut smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę odmrozić zostawiając na całą noc na zewnątrz zamrażarki, umyć i oskrobać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obciąć widoczne płetwy, podzielić na porcje. Posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na pół godz. aby dojrzała.
    Przygotować panierkę, rybę panierować w jajku i mieszance bułki z mąką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć płomień i na takim średnim smażyć z obu stron aż do zrumienienia, czas smażenia to 3-4 minuty z każdej strony, nie można za długo bo ryba będzie bardziej sucha.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować