Rozkochałam się w smaku tej ryby, chociaż różne goszczą często w moim domy to tak smacznej nigdy nie jadłam, jest bardzo soczysta i delikatna, po prostu rozpływa się w ustach, bardzo polecam :)
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 mrożony halibut ok. 1,5 kg
panierka z własnej bułki tartej i mąki 1;1
2 roztrzepane jajka
masło klarowane lub dobry olej
sól, pieprz cytrynowy, sok wyciśnięty z połówki małej cytryny (nie za dużo)
Halibut smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę odmrozić zostawiając na całą noc na zewnątrz zamrażarki, umyć i oskrobać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obciąć widoczne płetwy, podzielić na porcje. Posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na pół godz. aby dojrzała.
Przygotować panierkę, rybę panierować w jajku i mieszance bułki z mąką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć płomień i na takim średnim smażyć z obu stron aż do zrumienienia, czas smażenia to 3-4 minuty z każdej strony, nie można za długo bo ryba będzie bardziej sucha.
Komentarze