Gulaszo - zupa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam takie bardzo mięsne potrawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kg łopatki lub szynki wieprzowej
    20-25 dag boczku wędzonego
    laska kiełbasy
    łyżka musztardy sarepskiej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 papryki czerwone
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta mielonego chili
    sól, pieprz
    olej do podsmażenia
    500 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
    opcjonalnie łyżka mąki

    Dodatkowo:
    ciasto francuskie
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Dania główne Gulasz

Gulaszo - zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju w dużym garnku.
  • 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na małej ilości oleju. Przekładamy do garnka z cebulą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zioła prowansalskie oraz chili.
  • 3. Musztardę i przecier pomidorowy rozpuszczamy w 100 ml wody, dolewamy do mięsa. Całość dusimy do miękkości ok. 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wywarem.
  • 4. Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa ( po 40 minutach duszenia) i gotujemy na małym ogniu dodatkowe 20 minut. Doprawiamy.
    Całość możemy ,,zaciągnąć" łyżką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  • 5. Gulasz możemy dodatkowo zapiec pod ciastem francuskim, foremkę żaroodporną wypełniamy gulaszem, całość przykrywamy ciastem francuskim (nakłuwamy) i smarujemy jajkiem (ja wycięłam sobie za małe kółko ciasta i wpadło do do środka). Zapiekamy w temp. 200 stopni do momentu zarumienienia się ciasta.

Porady

Jeśli bardziej lubimy ,,rzadsze" potrawy do możemy dolać wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować