Gulaszo - zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju w dużym garnku.
2.Mięso myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na małej ilości oleju. Przekładamy do garnka z cebulą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zioła prowansalskie oraz chili.
3.Musztardę i przecier pomidorowy rozpuszczamy w 100 ml wody, dolewamy do mięsa. Całość dusimy do miękkości ok. 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wywarem.
4.Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa ( po 40 minutach duszenia) i gotujemy na małym ogniu dodatkowe 20 minut. Doprawiamy.
Całość możemy ,,zaciągnąć" łyżką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
5.Gulasz możemy dodatkowo zapiec pod ciastem francuskim, foremkę żaroodporną wypełniamy gulaszem, całość przykrywamy ciastem francuskim (nakłuwamy) i smarujemy jajkiem (ja wycięłam sobie za małe kółko ciasta i wpadło do do środka). Zapiekamy w temp. 200 stopni do momentu zarumienienia się ciasta.
Porady
Jeśli bardziej lubimy ,,rzadsze" potrawy do możemy dolać wody.
Komentarze