Zupa cygańska

  • wyświetlono: 175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prosta , smaczna, sycąca zupa z kiełbasą, boczkiem i warzywami. Zupa cygańska to w zasadzie zupa na każdą kieszeń, składniki nie są drogie, u mnie czasem gotuje taką zupę z resztek kiełbasy zalegających w lodówce. Jest to oszczędna zupa z tego co się nawinie, przynajmniej w mojej wersji. Często wspominam, że u mnie w domu raczej mało zup gotuje, chłopaki mają długie zęby, ale zupa cygańska akurat przypadła im do gustu, więc mam przyzwolenie i raz na jakiś czas gotuje taką zupę tym bardziej, że szybko się ją robi. Idealna zupa w okresie jesienno – zimowym, potrafi rozgrzać. U nas podaje zawsze ze sznytką domowego chleba, lub bułeczką w wersji dla najmłodszego w rodzinie.

Zdjęcie do publikacji.
  • 5 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

2 laski kiełbasy - długie laski
350 g wędzonego boczku
resztki kiełbasy z lodówki - opcjonalnie
2 łyżki oleju
2 szt. dużej papryki czerwonej
1 marchewka - duża
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
750 ml passaty pomidorowej - opcjonalnie puszka pomidorów w zalewie
sól i pieprz - do smaku
ostra papryka - do smaku
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku - opcjonalnie
200 g śmietany do zup 18 %
2 garście posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa cygańska

  • 1. Wstaw garnek z wodą ok. 1,5 litra plus passata pomidorowa, jeśli masz możesz też wrzucić puszkę pomidorów w zalewie, jeśli mam to kroje je drobno a jeśli nie mam akurat w domu to pomijam ten krok i zagotowuje tylko samą wodę z passatą pomidorową.
    Dodaj listki laurowe i ziele, oraz obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
    Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na patelni z olejem, następnie dodaj pokrojoną w plasterki lub w półplasterki kiełbasę, możesz też dodać zalegające w lodówce resztki kiełbasy.
    Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie dodaj do rumianego boczku i kiełbaski.
    Wrzuć również pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, podsmaż jeszcze chwilę mieszając, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie po minucie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się wodą i passatą.
    Gotuj na średnim ogniu.
    Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki, umyte dodaj do zupy.
    Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
    Przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką odrobinę, możesz też dać majeranek.
    Zdejmij z palnika i dodaj śmietanę ( ja zawsze wlewam sobie do miseczki łyżkę wazową samej zupy i wtedy dodaje śmietanę, mieszam trzepaczką rózgową i całość przelewam do zupy).
    Zupę możesz podawać z chlebem lub bułeczką posypaną natką pietruszki.

Porady

Zupę cygańską możesz również przygotować w wersji mięsnej, u mnie to już wtedy bardziej zupa gulaszowa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaboczekkiełbasaziemniakiw kilka chwiltania kuchniaszkoła babcizupa cygańskaprosty przepispapryka czerwona

Komentarze

Podobne przepisy

zupa buraczkowa

Dodane przez: Klaudia0318

Zupa buraczkowa

Pyszna zupa buraczkowa z warzywami.

Zupa chińska

Dodane przez: Martyna1991

Zupa chińska

Rozgrzewająca zupa chińska z kurczakiem....

image-0jqa943

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zupa gyros

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa...

Zupa klopsowa

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa klopsowa

Zapraszam na pyszną i sycąca zupę...

Zupa z  soczewicy

Dodane przez: bogusia82

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupę z czerwonej soczewicy robiłam...

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE