Zupa cygańska

4.49 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna i sycąca. Idealna gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku
    25 dag wędzonej kiełbasy
    1 duża cebula
    5 pomidorów
    szklanka przecieru pomidorowego
    5 ziemniaków
    żółta papryka
    czerwona papryka
    sól, pieprz
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cygańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec podgrzewamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na tłuszczu. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy. Dodajemy pokrojoną a plastry kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. z 2 litrów wody odlewamy szklankę i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dolewamy resztę wody. Wlewamy przecier pomidorowy. Dokładamy liście i ziele. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować