Gulasz przygotowałam z piersi kurczaka i gruszek. Gruszki przed dodaniem do sosu, przesmażyłam z wodą i cukrem na patelni. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag piersi z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 dużej białej cebuli
350 mililitra wody
1 łyżka oleju
Ponadto :
3 twarde gruszki
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
Do sosu :
100 ml wody
1 łyżka z czubkiem mąki
1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
Gulasz z piersi kurczaka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski i oprószamy przyprawami, mieszamy i odstawiamy.
W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę w kosteczkę. Gruszki myjemy i obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do garnka wylewamy wodę i zagotowujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną pierś razem z cebulą przez około 5 minut. Przekładamy do gotującej się wody.
Na patelnie wylewamy wodę, przekładamy gruszki i dodajemy cukier, smażymy aż lekko się skarmelizują i dodajemy do mięsa.
Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy gulasz jest gotowy, dodajemy przyprawę do kurczaka i wylewamy rozprowadzoną w wodzie mąkę, zagotowujemy.
Komentarze