Zapraszam na pyszny i lekki gulasz z piersi kurczaka. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Możemy podać go z ziemniakami, kaszą, ryżem. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka
2 duże łyżki przyprawy do kurczaka
1/2 l wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
oregano
Gulasz z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy i posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy. Odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy są szkliste przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Na tą samą patelnię przekładamy mięso i smażymy około 10 minut.
Przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości mięsa.
W międzyczasie w 1/4 szklanki wody rozprowadzamy mąkę. Do ugotowanego gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Komentarze