Gulasz z piersi kurczaka

5 (199 ocen)

Gulasz z piersi kurczaka możemy podać z ziemniakami, ryżem, kluskami czy jak ja z plackami ziemniaczanymi, kto jak woli :) Szybko się robi i świetnie smakuje.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
    30 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    lubczyk
    rozmaryn
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka oleju
    200 ml. śmietany 30%
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie gulaszu 1. Piersi umyj, osusz, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej podsmaż cebulę, dodaj piersi z kurczaka oraz słodką wędzoną paprykę i ostrą. Wszystko podsmaż, stale mieszając dolej sos sojowy. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry dodaj do kurczaka. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski dodaj do kurczaka jak również lubczyk i rozmaryn. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty. Wszystko razem podsmaż, dolej ok 1/2 szklanki wody, duś pod przykryciem do miękkości składników.
  • Smacznego! 2. Gdy wszystko będzie miękkie wlej śmietanę, przypraw jeszcze do smaku, gotuj aż śmietana się zredukuje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować