Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
2.Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około 45-50minut.
3.Papryki umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać.
4.Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodać 15 minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Komentarze