Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną

4.44 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego
    2 czerwone papryki
    1 żółta papryka
    1/2 papryczkę chilli
    2 marchewki
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    250g passaty pomidorowej
    750ml bulionu wołowego
    4 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    olej
    sól
    pieprz
    mąka
Wystaw ocenę:

4.44 (189 ocen)

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
  • image-27j0vrm 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około 45-50minut.
  • 3. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać.
  • image-07iayh0 4. Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodać 15 minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować