Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną)

4.88 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

O gulaszu szegedyńskim z pewnością wszyscy słyszeli. Jeden z najbardziej znanych węgierskich gulaszy, który nazwę swą zawdzięcza miastu Szeged. Jedno z najprostszych dań jednogarnkowych, które jest także świetną okazją do wykorzystania kiszonej kapusty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -800 chudego mięsa wieprzowego (najlepiej lopatki)
    -2 duże cebule
    -600 g kiszonej kapusty
    -0,5 l bulionu
    -2 łyżki masła
    -słodka papryka
    -kminek
    -ziele angielskie
    -listek laurowy
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.88 (184 ocen)

Gulasz szegedyński (z kapustą kiszoną) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i przesmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone mięso i smażyć przez kilka minut często mieszając.
    Kapustę pokroić. Jeżeli jest zbyt kwaśna można delikatnie przepłukać. Dodać do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 40-60 minut) od czasu do czasu mieszając. Doprawić słodką papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
    Podawać z pieczywem, pampuchami lub kołdunami. Opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować