Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką

4.49 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny gulasz z piersi kurczaka. Mięso zamarynowałam w maślance z dodatkiem czosnku, listków bazylii i przypraw. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag piersi z kurczaka
    1/2 czerwonej papryki
    4 cebule dymki
    1 szklanka wody
    2 łyżki oleju
    3 liście laurowe
    10 ziarenek pieprzu
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    1/2 łyżeczki soli
    7 łyżek zimnej wody
    1 łyżeczka z czubkiem mąki

    marynata:
    20 łyżek maślanki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka białego pieprzu
    8 dużych listków bazylii
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką 1. Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Listki bazylii i obrany czosnek kroimy na drobno. Do miski wkładamy składniki marynaty i mieszamy, dodajemy pokrojone mięso i ponownie mieszamy, odstawiamy na około 30 minut.
    W międzyczasie myjemy i czyścimy paprykę i cebulę, warzywa kroimy w małe kawałki.

    Mięso przekładamy na rozgrzany olej i dokładamy pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażamy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy odsączoną kukurydzę konserwową, listki laurowe i pieprz w ziarenkach, gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy.
    Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować