Idealne danie na chłodniejsze dni- na obiad i na kolację. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. A co najważniejsze bardzo proste i szybkie.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Cebula
Papryka czerwona
Papryka żółta
10 pieczarek
2 łodygi selera naciowego
Słoik koncentratu pomidorowego
Bulion warzywny lub drobiowy
Liście laurowe
Ziele angielskie
Natka pietruszki
Gulasz z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach z 2 łyżkami oleju.
•Na patelni podsmażamy pieczarki i po podsmażeniu przekładamy na talerz.
• Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojone cebulę i seler naciowy.
• Kiedy cebula i seler się podsmażą, dodajemy kurczaka i również podsmażamy.
•Kiedy kurczak z cebulą i selerem się podsmaży dodajemy paprykę, podsmażone pieczarki i mieszamy.
•Całość zalewamy bulionem- tak aby składniki na patelni były zakryte.
•Dodajemy jeden większy słoiczek koncentratu pomidorowego( około 3 czubate łyżki)
•Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przykrywany i dusimy około 20 minut.
• Doprawiamy do smaku i podajemy z natką pietruszki i opcjonalnie z papryczką chili.
Komentarze