Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej

0 (0 ocen)

Gulasz nietuzinkowy, z owocem tropików. Potrawa o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Propozycja na zaskakujący, zdrowy i smaczny obiad.

Składniki:

  • 850 g łopatki wieprzowej bez kości
    2 większe banany (łącznie ze skórką 400 g, bez skórki – 250 g)
    1 smukły por o długości 25 cm
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
    1 szklanka śmietanki 12%
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    2 liście laurowe
    ½ łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
    ½ łyżeczki suszonych owoców jałowca
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Gulasz Krem

Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej 1. Mięso umyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki, następnie przełożyć do naczynia, dosypując rozmaryn. Oczyszczonego pora posiekać i dołożyć do mięsa. Czosnek obrać, posiekać i także włożyć do naczynia. Banany obrać ze skórki, drobno pokroić – dołożyć do zawartości naczynia. Rozdrobnione składniki skropić sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć solą. Całość wymieszać i przełożyć do torebki do pieczenia (o wymiarach 38 x 35 cm). Dołożyć liście laurowe, pieprz kolorowy i owoce jałowca.
  • Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej 2. Torebkę szczelnie zamknąć, następnie lekko przemieszać zawartość. Pakunek włożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 50 min w temperaturze 200 st. C.
  • Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej 3. Po tym czasie zawartość torebki wyłożyć do garnka, dolać śmietankę. Całość wymieszać i zagotować. Danie doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować