Gulasz nietuzinkowy, z owocem tropików. Potrawa o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Propozycja na zaskakujący, zdrowy i smaczny obiad.
Składniki:
850 g łopatki wieprzowej bez kości
2 większe banany (łącznie ze skórką 400 g, bez skórki – 250 g)
1 smukły por o długości 25 cm
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
1 szklanka śmietanki 12%
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 liście laurowe
½ łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
½ łyżeczki suszonych owoców jałowca
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Gulasz śmietankowo - bananowy z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki, następnie przełożyć do naczynia, dosypując rozmaryn. Oczyszczonego pora posiekać i dołożyć do mięsa. Czosnek obrać, posiekać i także włożyć do naczynia. Banany obrać ze skórki, drobno pokroić – dołożyć do zawartości naczynia. Rozdrobnione składniki skropić sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć solą. Całość wymieszać i przełożyć do torebki do pieczenia (o wymiarach 38 x 35 cm). Dołożyć liście laurowe, pieprz kolorowy i owoce jałowca.
2.Torebkę szczelnie zamknąć, następnie lekko przemieszać zawartość. Pakunek włożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 50 min w temperaturze 200 st. C.
3.Po tym czasie zawartość torebki wyłożyć do garnka, dolać śmietankę. Całość wymieszać i zagotować. Danie doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Komentarze