Gulasz z łopatki wieprzowej z pampuchami

  • wyświetlono: 151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Genialny gulasz z miękkim i kruchym mięskiem. Idealny z kluskami na parze - pampuchami.

IMG_20190816_115618
  • 7 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej
2 marchewki
300 g pieczarek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
300 g chudego boczku
500 ml cydru półwytrawnego lub wytrawnego
250 ml bulionu
1/2 szklanki passaty pomidorowej lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

PRZYPRAWY:
3 ziela angielskie, 3 listki laurowe, po 2 szczypty soli i pieprzu mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka oregano suszonego

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z łopatki wieprzowej z pampuchami

  • 1. 1. Mięso pokroić w kostkę ok. 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Czosnek obrać.
  • Gulasz wieprzowy2. 2. W dużym garnku na oleju na średnim ogniu zeszklić osoloną cebulę, co chwilę mieszając. Dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażyć co chwilę mieszając.
  • Gulasz wieprzowy3. 3. Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać pokrojony na kawałeczki boczek oraz przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, paprykę i oregano. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać cydr i zagotować.
  • Gulasz wieprzowy4. 4. Dodać gorący bulion ( na 250 ml wody dodaję pół kostki bulionu lub bulionetki), przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę . Po godzinie dodać pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pokrojone na półplasterki pieczarki, passate pomidorową lub koncentrat pomidorowy, masło, wymieszać , zagotować, sprawdzić doprawienie solą. Przykryć i gotować jeszcze od 40 minut do 1 godziny ( do miękkości mięsa)
  • 5. 5. W celu zagęszczenia sosu przesiać przez sitko obydwie mąki bezpośrednio do garnka z gulaszem. Wymieszać i zagotować.
    Podawać z kluskami na parze, kaszą lub ziemniakami i surówką.

Porady

Musimy uważać na sól bo gulasz bardzo łatwo przesolić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiczosnekmarchewłopatka wieprzowacydrpassata pomidorowa

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz z łopatki

Dodane przez: justi2401

Gulasz z łopatki

Gęsty i aromatyczny gulasz z łopatki...

image-1ovku7a

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gulasz z łopatki

Gulasz który smakuje wszystkim...

Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Dodane przez: Andzia Pichci

Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym

Soczyste i kruche bitki duszone...

pikantny, pomidorowy gulasz z łopatki

Dodane przez: justi2401

Pikantny pomidorowy gulasz z łopatki

Sycący, gęsty i bardzo treściwy...

Gulasz wieprzowy z grzybami

Dodane przez: bogusia82

Gulasz wieprzowy z grzybami

W tym roku sezon grzybowy mamy...

A'LA SCHABOWE Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Dodane przez: Magda_Z

A'LA SCHABOWE Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Bardzo soczyste i delikatne.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE