Uda duszone w majonezie

  • wyświetlono: 355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uda z kurczaka duszone w majonezie są wyśmienicie soczyste. Mięso z dodatkiem wędzonego boczku, warzyw, korniszonów, a także bakalii i orientalnych przypraw stanowi wykwintne, mięsne uzupełnienie obiadu.

P10
  • 3 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

3 duże uda z kurczaka (łącznie 650 g)
250 – 300 g surowego wędzonego boczku
170 g pora
160 g drobnych korniszonów
60 g obranej marchewki
60 g obranego selera korzeniowego
2 ząbki czosnku
50 g suszonej żurawiny
50 g łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy lub oleju
3 łyżki majonezu
ok. 1 i ½ szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcester
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka suszonej natki kolendry
1 łyżeczka całej białej gorczycy
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
spora szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Uda duszone w majonezie

  • Uda duszone w majonezie1. Boczek pokroić w niezbyt długie paski, pora – w półplastry, marchewkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Ww. składniki przełożyć do rondla, dodać tymianek, nać kolendry, uprażoną w suchym rondelku całą gorczycę, kurkumę, imbir i pieprz cayenne, wlać oliwę/olej, sok z cytryny, sos Worcester i sojowy oraz ½ szklanki wody. Składniki dusić 15 min, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać pozostałą ilość wody (1 szklanka), dołożyć uprażone w suchym rondelku i grubo posiekane orzechy oraz majonez.
  • Uda duszone w majonezie2. Całość wymieszać, zagotować, a następnie do zawartości rondla włożyć uda – dusić 30 – 40 min. W połowie duszenia mięso kurczaka przewrócić na drugą stronę. Gdyby pod koniec gotowania sos zbytnio odparował, wlać niewielką ilość wody.
  • Uda duszone w majonezie3. Do duszonych składników dołożyć pokrojone w plastry korniszony oraz żurawinę – całość jeszcze chwilę gotować. Na końcu potrawę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkatymianekmajonezporimbirorzechy włoskieczosnekkurkumamarchewkaselerpotrawkaogórki konserwoweoliwasuszona żurawinagulaszsok z cytrynykolacjaobiadduszone mięsona ciepłopożywneprosteboczek wędzonykorniszonypikantnemięso z warzywamiorientalnena ostroboczek surowyaromatycznesoczystesos worcesterduszonkaprażone orzechybiały pieprzpieprz cayennegorczyca białamięso z boczkiemprzepis_miesiąca1000uda z kurczakanatka kolendryjasny sos sojowyprażona gorczycamięso w potrawcemięso z bakaliamimięso w majoneziemięso z korniszonem

Komentarze

Podobne przepisy

Nadziane piersi w majonezie

Dodane przez: Martyna1991

Nadziane piersi w majonezie

Soczyste mięso o delikatnym smaku....

Żeberka duszone w kapuście

Dodane przez: Gosia123

Żeberka duszone w kapuście

Bardzo lubimy takie żeberka w kapuście....

Schab w majonezie

Dodane przez: AnnaKoziel

SCHAB W MAJONEZIE

Przepis dostałam od mojej koleżanki,...

image-0j9d82n

Dodane przez: natalia2004

kurczak pieczony w majonezie

Pyszny i soczysty kurczak:)

Kurczak na butelce

Dodane przez: kamilab

Kurczak na butelce w majonezie

Smaczny i soczysty kurczak a dzięki...

Biodrówka duszona w cebuli

Dodane przez: czarrna

Biodrówka duszona w cebuli

Biodrówka to doskonałe mięso. Świetnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE